Bli publicerad – Del 1

Hakar på Ann Ljungbergs inlägg om författare. Hur ska man egentligen göra för att nå fram i bruset och bli publicerad? Vi ska ge några tips på det i ett antal delar.

Kontakter och nätverk

Utnyttja varje kontakt du har som arbetar hos ett förlag  eller känner någon som gör det. Det är din dröm det handlar om – skydda den, att vara ego är inget som bör hindra dig. Kontakter kan även vara lärare på skrivkurser, marknadsansvariga på förlag, andra författare et cetera. Har du ett namn att referera till så kommer ditt manus klättra enklare genom nålsögat.

Gå på releasefester, mässor, föreläsningar och så vidare. Nätverka och hitta de personer som kan föra ditt manus snabbare till de som räknas, gör dig minnesvärd. Var inte rädd för att fråga. Ring upp receptionisten på förlaget och fråga vilka lektörerna är och vilka typ av manus de fördrar. Tänk ett steg längre.

Läs artiklar, forum, facebookgrupper m.m.  om de som jobbat med framgångsrika författare, böcker, marknadsföring. Skriv upp namnen och vilka företag de jobbar för.De kan komma att betyda något senare. Lägg till dem på Facebook och var försiktig med att spamma. Var lite slug :)

Att välja förlag

Precis som du gör research på faktadelarna i din bok bör du även ta reda på vilka förlag som är de bästa för din bok. De finns alla på nätet och med kravspecar på vilka typ av böcker de är intresserade av. Du bör även ta ställning till om du ska ge dig på de stora eller de mindre förlagen.

De stora tar emot mängder av manus varje år medan de mindre självklart mindre. Det fina med de mindre är att de är enklare att sticka ut till men däremot känsligare för investeringar. Ta reda på vilka som jobbar som redaktörer, hitta genvägarna – dvs de som får manus efter gallringarna.

Skriver du om en speciell plats eller ett område/sjukdom mm som ett förlag är speciellt engagerad i så använd det. Tänk på att alla förlagsanställda är människor precis som du och som engagerar sig speciellt i vissa intressen och områden. Ingen lektör är helt neutral. Googla deras namn, ta reda på vad de engagerar sig i, åsikter etc. Men bli för Guds skull ingen stalker :)

De flesta debutanter säljer inte tusentals böcker, genomsnittet ligger på trestusen ungefär så egentligen spelar inte storleken på förlaget någon roll. Däremot väljer de att satsa olika i marknadsföring på vissa debutanter. (Ett bra exempel är ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret …” av Jonas Jonasson. Den hade ingen större marknadsföring men blev ändå listetta. Timing och dess unika berättelse tilltalade läsarna som pushade för boken från mun till mun.)  Större förlags författare har större chans att vinna priser. Mindre förlag engagerar sig mer personligt i sina författare och är snabbare på att svara på mail, ringa upp etc. Fördelarna och nackdelarna med respektive förlag kan skifta oerhört. Välj förlag med omsorg. En annan av anledningarna är även ekonomisk, att exempelvis skriva ut och skicka flera manus kan kosta ett par tusen kronor. Har man inte resurserna så gäller det även att vara ekonomisk. Vilka förlag tar emot manus digitalt? Vilka böcker letar de efter just nu? Gör din research så hittar du enklare förlag – och de dig.

Trender styr förlagsbranschen som alla andra, just nu är konkurrensen stenhård när det gäller kriminalromaner och biografier. Är din bok unik och inte som alla andra så är det ingen nackdel. Belys ditt manus unika egenskaper, mer om det i nästa del.

Gör din research så kommer du både spara pengar och få en enklare väg till utgivning. En bra bok blir alltid utgiven till slut. Vi förutsätter att ditt manus är bra, är det det kan du som författare hjälpa det fram!

Del 2 – Följebrevet och profilering

Del 3 – Utskick och uppföljning

Del 4 – Hitta andra vägar

Etiketter: , , , , , ,

3 svar till “Bli publicerad – Del 1“

 1. mike skriver:

  regular@jacksons.clockwork” rel=”nofollow”>.…

  спасибо за инфу!!…

 2. casey skriver:

  dimensions@scene.pharmacist” rel=”nofollow”>.…

  good!…

 3. Tom skriver:

  renunciations@bonaparte.dexamethasone” rel=”nofollow”>.…

  спс за инфу!…