Bli publicerad – Del 3

Utskick och uppföljning

Det enklaste steget men för många det mest ångestfyllda. Det är nu dags att lämna ifrån dig din lilla bebis och låta manuset leva sitt eget liv. Att ha tålamod är en bra egenskap. En del förlag kan ta upp emot ett år på sig att komma med en respons. De större förlagen får uppemot 3000 manus till sig varje år och många utav dem skickas tillbaka utan att ens bli ordentligt lästa. Oftast har en assistent eller lektör/redaktör bläddrat lite lätt i det och inte sett något som tilltalar dem.

- Se till att hålla emballaget till manuset enkelt.
- Lämna det direkt i receptionen om du kan och så sparar du dessutom pengar. Om du bor nära en storstad och skriver om närområdet kan det löna sig att lämna/skicka ditt manus till lokala förlag.
- Glöm inte att lägga med frimärken om du vill ha tillbaka manuset.
- Släpp manuset mentalt och sätt igång och skriv på nästa manus. När det gått ett par veckor kan du skicka ditt manus till fler förlag. Ge aldrig upp, de flesta manus blir refuserade av ett antal förlag innan de hittar hem.
Har du en kontaktperson på manuset så ring gärna upp efter ett par veckor och fråga om de hunnit läsa ditt manus.

Etiketter: , ,

4 svar till “Bli publicerad – Del 3“

 1. Maria Engelwinge skriver:

  ”Släpp manuset mentalt och sätt igång och skriv på nästa manus.”
  Det här håller jag verkligen med om, och det gäller inte bara när man blir refuserad utan även när man blir utgiven. Jag tror överhuvud taget inte att man ska investera alltför många känslor i ett manus. Jag vet att det är vanligt. Många blir så fästa vid sin text och sina karaktärer att de skyddar det precis som en bebis.

  De vill inte ändra, inte skicka till förlag, de vill bara hålla hårt i sin dyrgrip. Jag har själv varit där så jag vet hur det känns. När jag märker att jag sitter och lipar åt något jag själv skrivit eller blir förbannad, ja vilka starka känslor som helst – då är det en indikation för mig att jag är fel ute. När jag skrev boken som nu kommer att bli publicerad hade jag kul, men jag investerade inte känslor. Det gjorde det mycket lättare att ta kritik, stryka stycken och hela kapitel. Jag hade inget att försvara, inga starka känslor att ta hänsyn till. Manuset var med andra ord inte mitt skötebarn.

  En fundering till. Hur mycket har tur med saken att göra? Jag fick ja på första försöket. Jag känner folk som skriver minst lika bra som jag, om inte ännu bättre och ändå blir refuserade. Och det finns framgångsrika författare som skriver ganska mycket sämre än jag:).

 2. admin skriver:

  Precis så är det. Jag vet en hel bunt med författare som både är rädda för att misslyckas och lyckas. Manuset skickas aldrig utan ska slipas till döden.

  Självklart har tur med saken att göra. Samtidigt, är manuset bra så blir det utgivet. Turen kan vara timing, att rätt person läser det och att man har lite tur med trender etc

 3. Pia skriver:

  Att skriva bra är inte det samma som att skriva säljbart. En dåligt skriven bok kan sälja betydligt bättre än en som är bra skriven.

  Vad är bäst? Att skicka in sitt manus som pocket från t ex Vulkan eller att skicka in det i A4 format med rätt typsnitt, textstorlek och radavstånd?

 4. admin skriver:

  Sämre skrivna böcker menar du antagligen med sämre språk. Mainstream är den stora massan och de vill inte alltid läsa ett vackert språk. De vill ha en bra historia berättad till dem.

  Jag skulle inte skicka en pocket från Vulkan.