Intervju med Anna Linvall, förläggare och författare

Anna Lindvall, VD på förlaget Ord Text Mening
www.ordtextmening.se

Du är änka och småbarnsmor. Vad fick dig att starta eget förlag?
När man gått igenom allt jag gjort i samband med att min man fick cancer och efter ett års kämpande gick bort (läs mer om detta i Cancerkarusellen) finns det inte längre några hinder. Inget i livet kunde bli värre kändes det som och då insåg jag att jag hade två val. Antingen satte jag mig ner och blev ett offer eller så reste jag mig upp och gick vidare. Jag valde det sist nämnda och plötsligt låg livet framför mig… Jag bestämde mig för att bara göra saker som jag själv ville och inte en massa som andra bad eller krävde av mig. Jag ville leva och jag ville njuta av varje minut av mitt liv. Att starta upp Ord Text Mening blev en del i den processen. Jag var inte längre rädd för att misslyckas. Jag ville testa om det gick och om det sen skulle vissa sig att allt blev pankaka hade jag i alla fall försökt. Kändes som att jag inte hade något att förlora.

Vilket upplever du som svårast med att driva ett förlag?
Mottståndet från skeptiska författare. Jag har fått mail med 1000 frågor om hur seriös jag egentligen är. Kanske utger jag mig för att vara för bra? Jag vet inte, men det känns enormt frustrerande då jag ständigt måste försvara mitt agerande. För, försvara vill jag göra. Jag tror på en öppen dialog och om jag inte lägger korten på bordet och visar vad det är jag försöker göra (driva Ord Text Mening) är jag rädd för inte bli trodd. Jag må vara liten idag men alla stora förlag har en dag varit små. Hur ska ett litet förlag bli stort om ingen vill ge ut på det lilla från början?

Med tanke på att du har barn, hur får du tiden att gå ihop? Vad vi förstår så har du ett ”vanligt” jobb med.
Jag har ett ”vanligt” jobb också men där jobbar jag bara 20h. Har tagit tjänstledigt för att få möjlighet att satsa på Ord Text Mening. Detta är en sak jag gör en gång i livet och tar jag inte chansen och löper linan fullt ut nu kommer jag att ångra mig. Mycket av förlagsverksamheten, så som att läsa manus eller uppdatera hemsidan osv görs på kvälls/natt tid då min dotter gått och lagt sig. Jag brinner för det här och ser inte tiden jag lägger på Ord Text Mening som någon uppoffring. Det är tvärt om bara skoj att få utvecklas och ständigt lära mig nya saker.

Vilka misstag har du gjort på vägen?
Jag har haft väldigt lite (läs ingen) förkunskap då jag gav mig in i arbetet med Fru Bengtssons andliga uppvaknande. Vilket resulterat i att jag missat datum för att exp komma med i Svensk Bokhandels höstkatalog. Har också lagt ut jobb på andra och betalat mycket pengar för jobb jag i efterhand förstått att jag mycket väl klarat av att göra själv.

Vilka tips kan du ge till de som funderar på starta ett eget förlag?
Se den första boken som en ren lärobok. Varje minut och varje krona du lägger på boken är läro-tid och-pengar. Räkna inte med att bli rik och förvänta dig ingen storsäljare. Men agera som om boken vore det. Gör alltid ditt bästa och lämna aldrig något som har med boken att göra öppet. Slutför det innan du lägger ner för dagen. När du stänger datorn för kvällen ska du kunna släcka ner med gott samvete och känna att du gjort ditt allra bästa (utifrån de kunskaper du har) Brister det på vägen måste du vara öppen för åsikter och ta reda på vad det var som blev fel. Har du för lite kunskaper, skaffa dig mer. Viktigast av allt – Våga fråga. Du kan inte allt och du kommer aldrig komma någon vart om du stannar upp, klappar dig själv på axen och känner dig nöjd. Jobba vidare, fråga, fråga och fråga. Det finna alltid någon som kan lära dig något nytt, var öppen för det.

Den första boken du gav ut var din egen, cancerkarusellen. Förlagets andra bok är ”Fru Bengtssons andliga upplevelse” med Caroline L Jensen. En etablerad författare som tidigare gett ut en succeromanen, ”Champagneflickan”. Hur lyckades du signa henne framför alla större förlag?
Jag har gått i skolan (lågstadiet) med Caroline och kom att tänka på henne i samband med Cancerkarusellen. Jag kontaktade henne via Facebook och vi började prata böcker, bokutgivning, förlag och litteratur i allmänhet. Vi fan varandra direkt och allt kändes positivt och bra. Självklart var jag nervös då vi drog i gång allt med Fru Bengtsson, Caroline hade ju redan gett ut en bok på ett ”riktigt” förlag. Men det ställde också höga krav på mig. Inte från Caroline håll utan det kravet satte jag själv. Jag ville göra detta så bra jag bara kunde. Jag insåg ju att det var en riktigt duktig författare jag hade att göra med. Med andra ord såg jag Caroline som min chans att utveckla förlaget och stämningen mellan mig och Caroline är ständigt på top. Jag tycker det är viktigt att man har ett nära samarbete och framförallt att man är ärliga mot varandra. Jag är inte erfaren och jag kan inte allt vilket jag varit väldigt öppen med mot Caroline. Det har aldrig varit några problem, det jag inte kunnat idag har jag tagit reda på och fixat dagen efter.

Du tar en ganska stor risk och det är inte gratis att lansera en bok. Har du fått ta lån och hur ser försäljningsutsikterna ut?
Jag har tagit av mina sparade pengar och tror verkligen på Fru B. Jag har satsat bra mycket mer än vad jag till en början hade räknat med. Det är inget som jag idag grämer mig över för jag är helt övertygad om att jag kommer att få igen de pengarna. Det måste jag tro för om inte jag tror på det blir det svårt att övertyga omvärlden. Jag är inte orolig, Caroline är en så pass bra författare att det här kommer att hålla. När folk upptäcker henne kommer Fru Bengtsson att sälja som smör. Att inte ta Caroline och hennes böcker till sig är för mig ett litterärt mord – Caroline är briljant!

Vilka typ av manus kommer ni ta in?
Allt utom lyrik, barn- och ungdomsböcker. Den författaren som är duktig på att få sin text att leva, beröra och engagera mig är vad jag söker. För mig är det också viktigt med ett gott samarbete och en rak relation med författaren. En författare som spaltar upp alla sina meriter och förklarar i ett följebrev hur duktig han/hon är känns inte lika aktuell som författaren som via sitt följebrev skriver från hjärtat och berättar vad han/hon känner inför sitt manus. Att vara ödmjuk är ett stort plus. Men jag vill inte dömma någon på förhand utan jag har bestämt mig för att verkligen läsa ALLA manus. Vet hur mycket tid och engagemang det ligger bakom ett manus och då känns det som en ren förolämpning mot författaren att avfärda det redan efter ett par sidor. Nej, alla manus ska läsas innan det lämnas ett utlåtande.

Det börjar bli väldigt viktigt med att synas i sociala medier som Facebook, forum med mera. Hur marknadsför du ditt förlag?
Ord Text Mening har en egen grupp på Facebook. Jag har en hemsida www.ordtextmening.se där jag försöker uppdatera och informera om vad som händer hela tiden. Har också en egen blogg www.annalindvallolsson.se/blogg vars främsta uppgift till en början bara vara att skriva av mig. Tanken var att den skulle vara min chans att bara få vara privat/mig själv men det har blivit väldigt mycket Fru Bengtsson och Ord Text Mening också där. Jag ligger med på Eniro under sökordet bokförlag. Ja, marknadsföring är väl inte min starka sida men jag tror på djungeltelegrafen och en bra bok som Fru Bengtssons andliga uppvaknande hoppas jag kommer generera fler duktiga författare. Dessutom tror jag stenhårt på Ord Text Mening. Jag är långt ifrån fullärd men jag är enormt engagerad och jag vill verkligen genomföra det här.

Vad vi förstår så driver du förlaget helt själv men tar in lektörer, PR-byrå etc inför varje ny bok. Hur fungerar det och känns det inte lite ensamt ibland i jämförelse med de större förlagen?
Jag har aldrig jobbat på ett större förlag så jag har inget att gemföra med. Jag är min egen och jag tror på mig själv. Känner mig som spindeln i nätet på ett (blivande) stort företag. Det är ständigt en balansgång mellan kunskap, erfarenhet och ekonomi. Idag ångrar jag att jag inte var mer aktiv på företagsekonomin i gymnasiet. Att driva ett förlag handlar ju om så mycket mer än bara manus och böcker. Men åter igen – Det jag inte själv kan måste jag acceptera att jag faktiskt inte kan och då ta in folk. Allt bygger på att våga erkänna sina egna brister och vara mottaglig för hjälp.
Kan andra kan jag är mitt motto och drivkraft. För varför inte? Om andra har ju lyckat innan mig kan väl jag också lyckas. Tror att det handlar om att våga och inte ge upp.

Hur ser ditt förlag ut om fem till tio år?
Jag drömmer om att utveckla det digitala trycket. Jag vill ge fler en chans att nå ut med sina böcker men jag vill hitta en väg som gynnar alla och inte får mig att fastna i POD-träsket. Jag tror på mindre upplagor men fler författare – Det finns en bok för alla men idag får inte alla chansen att hitta just sin egen då marknaden är väldigt begränsad. Det måste gå att hitta en ny väg där jag som förlag stöttar och ställer upp på samma vis som jag gjort med Fru Bengtsson men inte riskar lika mycket pengar. Vill finna en balans där författarna tjänar pengar, känner sig nöjda och jag får fram manus och böcker som jag helhjärtat känner att jag står bakom och tror på. Men jag kommer aldrig bli ett företag som ger ut böcker via print on demand.

Hur tror du framtiden ser ut för pappersboken kontra ljud- och e-boken? Är det media du satsar på?
Jag tror att ljud och e-boken är på fram marsch men det är inget jag över huvud taget vill ta tag i. Jag vill bevara känslan som infinner sig då man öppnar sin första bok. Känslan av att ha sin egen bok i handen och den enorma stoltheten som bara bubblar ur en då man öppnar första sidan, känner på pappret och drar in doften av trycksvärta vill jag inte ta från någon. Den vill jag snarare utveckla och behålla. Så nej, jag gillar inte ljud och e-böcker även om jag också förstår att det är framtiden.

Samtidigt skriver du på en uppföljare till din första bok. Hur går det?

Det går… Cancerkarusellen skrev sig själv. Det var ett behov jag hade, att skriva av mig. Nu går det inte lika snabbt. Dels för att jag inte längre har behov av att ventilera mig på det sättet som jag hade innan och sen också för att Ord Text Mening tar så mycket tid. Men jag jobbar på uppföljaren och jag har sagt att den ska vara klar till aug 2011.

Vilka är dina bästa tips för någon som vill bli signad av ett förlag?
Våga tro på det du gör/skriver, ge aldrig upp och leta nya vägar. Det kanske inte är meningen att din bok ska gess ut av Bonniers. Den kanske gör mycket större nytta hos någon annan. Sikta högt men bryt inte ihop om du bara kommer halv vägs. Det är bara DU själv som kan påverka ditt liv. Är alla förlag emot dig och du känner dig missförstår? Räck fingret åt dem/oss då – Ge dem/oss vad de/vi tål och hitta en ny väg. Våga sticka ut men behåll fötterna på jorden!

Etiketter: , , ,

10 svar till “Intervju med Anna Linvall, förläggare och författare“

 1. Gerd Johansson skriver:

  Hej

  Jag undrar över lektörernas arbete. Om det är så att de bara läser 7-10 sidor av varje manus, vad är det då som gör att det kan dröja 2-3 månader innan man hör någonting från förlagen? Kunde det inte införas någon ordning med att man meddelas ett datum när lektörerna kommer att ta sig an manuset eller liknande?

 2. admin skriver:

  För att ett större förlag får in 2000-3000 manus per år samt att de har andra arbetsområden inom förlaget. Kan inte säga hur alla lektörer arbetar men många läser början av manuset, mitten och slutet. Är det intressant läser de mer.

 3. Jack på 1av3.se skriver:

  Kan man få förtur i lektörläsningen genom att synas mer, genom att göra nåt kreativt så att förlaget lägger manuset överst i högarna? Tips?

 4. Matt skriver:

  pectoralis@jowled.unachieved” rel=”nofollow”>.…

  thanks for information….

 5. ernesto skriver:

  thirsted@voiture.celerity” rel=”nofollow”>.…

  áëàãîäàðñòâóþ!…

 6. claude skriver:

  evegeni@waving.entrance” rel=”nofollow”>.…

  good….

 7. joshua skriver:

  inscription@pervading.from” rel=”nofollow”>.…

  спасибо за инфу….

 8. leon skriver:

  unmeshed@underfoot.determinate” rel=”nofollow”>.…

  good!!…

 9. Virgil skriver:

  kisses@rigorously.repercussions” rel=”nofollow”>.…

  сэнкс за инфу!…

 10. marion skriver:

  accumulates@raiders.kader” rel=”nofollow”>.…

  сэнкс за инфу….