Intervju med David ”Wanted” Larsson aka Daniel Luthman

Han tvingades fly från landet när hans livsstil vände sig mot honom. Under den påtvingade exilen i Bangkok omprövade brottslingen Daniel Luthman sitt liv. Under pseudonymen ”David Larsson” debuterade han nyligen med självbiografin ”Jag är wanted” på Wahlström & Widstrand. Boken är en skoningslös uppgörelse med det tidigare livet och den glamourösa bilden av tyngre brottslighet. Numera finns Daniel på Telegram Förlag. Här kan du läsa mer om Daniel: www.davidwantedlarsson.com

Daniel, hur blev du upptäckt och hur lång tid tog det efter att din bok blev klar? Hur många förlag skickade du ditt manus till?

Jag skickade inte in till ett enda förlag utan såg till att rätt förläggare kikade in på min blogg och ”upptäckte” mitt skrivande. Sedan gick det med rasande fart. Jag hade inget manus vid det tillfället, men från att förläggaren bett om det och tills jag färdigställt boken tog det cirka tre månader. Hur har boken tagits emot? Min debutbok ”Jag är wanted” har sålt väldigt bra. Över 40 000 exemplar i olika format och mer kommer det garanterat att bli. Men det bästa är ändå att dörrar har öppnats och att jag har flera böcker på gång inom kort.

Vilket är ditt bästa tips till den som vill bli utgiven?

Om du fått bra feedback på att du skriver och berättar bra gäller det bara att ligga i och även försökta tänka utanför boxen, för att märkas bruset. Alla skribenter är så enormt inrutade i ett traditionellt sätt att skicka in och bli bedömda när det finns tusen andra sätt. Speciellt nu när de digitala kanalerna har utvecklats så starkt.

Vad skriver du på nu och när är det dags för utgivning?

Min nästa bok kommer ut 2011 och den är den direkta fortsättningen på ”Jag är wanted”.

Har du fått en agent än?

Ja, jag har faktiskt flera agenter. Men egentligen bara en rörande alla rättigheter runt mina texter. De andra har hand om helt andra saker, events, och sådant.

Vilket är ditt bästa skrivtips?

Det är svårt med tips eftersom det egentligen är så individuellt. Men att fånga sin egen närvaro och applicera den på texten är nog absolut viktigast anser jag. Även om man skriver fiktiva berättelser. Ett annat tips är att aldrig tro att det finns rätt eller fel, och absolut inte sätta gränser för sig själv. Varken i text eller i saker runt omkring, som lyfter fram ditt manus eller bok.

Var sitter du när du skriver?

Helst i tvångsmiljö. Och då menar jag en miljö där jag inte kan annat än skriva. Där skriver jag som bäst, just för att alla tusen bollar som jag annars har i luften, bara snor tid.

Vad upplever du som positivt respektive negativt med att vara författare?

Det positiva är väl att som skribent ser jag många dörrar öppnas och jag får helt andra möjligheter att få föra fram mina åsikter. Just kan jag egentligen inte hitta något på minussidan. Samtidigt vill jag betona att jag inte är författare och kommer aldrig kalla mig det. Gillar inte titlar. Jag är ”David Larsson” eller ja … Daniel Luthman.

Vad upplever du som positivt respektive negativt med förlagsbranschen?

Negativt att den är otrolig seg och traditionell. Men den tvingas in i ett nytänk som är mycket bra och ger förlagen en bitchslap i att verkligen börja speeda upp och tänka om. Positivt är att det behövs ett såll för att göra ett urval. Men de stora kommer att få mer konkurrens, så de måste slipa till sig i olika fronter.

Kan du eller kommer du kunna leva på ditt skrivande? Får du komplettera med sidoinkomster?

Ja, jag kommer att kunna leva på skrivandet då det har öppnat nya dörrar för mig, som har med skrivandet att göra. Men ur olika perspektiv och infallsvinklar. Tack vare min bok kommer jag att hålla föreläsningar och jag har fått väldigt mycket bra kontakter som jag kan bolla olika idéer med. Jag har som mål att släppa fem till sju böcker och sedan gå över till annat.

Vad gör du om tio år?

Om tio år så har jag absolut slutat skriva och verkligen spyr på skrivandet. Jag älskar inte att skriva men vet att jag kan det och har en talang. Däremot älskar jag andra saker som jag är minst lika bra på men behöver resurser till att driva fram, resurser som jag inte har idag. Men vad det är förblir hemligt ett tag till.

Hur många sidor skriver du per dag eller vecka?

Oj, det är så olika. Kan inte svara på det konkret. Men på en dag då jag skriver intensivt får jag ner jävligt mycket. När jag jobbar hårt, jobbar jag ofta på flera manus samtidigt, olika dagar, för att få omväxling och göra det hela mer effektivt. För mig funkar det utmärkt medan andra blandar ihop allt.

Vad tycker du är svårast respektive lättast med att skriva en bok?

Lättast är nog storyn, den kommer automatiskt. Början, mitten och slut. Och nu tänker jag inte på mina självbiografier utan fiktiva manus. Det svåraste är nog att hitta det absoluta bästa upplägget för att binda folk för just den storyn. En story kan ju beskrivas på oändligt många olika sätt och det gäller att hitta en riktigt bra infallsvinkel och hela tiden ha klara syften med varje mening och stycke.

Hur tror du framtiden ser ut för förlagsbranschen med tanke på e-böcker, ljudböcker kontra pappersböcker?

Jag tror att förlagen kommer att springa omkring som yra höns ett tag framöver och glo på varandra. Vad gör de? Och hur gör de? De som vågar riskera mest i dagsläget, och har tillräckligt med resurser för att ta vissa bakslag, kommer att gå långt om de satsar på det nya. E-boken kommer aldrig slå ut pappersboken, men den kommer absolut att fungera som ett mycket bra alternativ med flera fördelar.

Mats Karlström

Etiketter: , , , , , ,

4 svar till “Intervju med David ”Wanted” Larsson aka Daniel Luthman“

 1. Jack på 1av3.se skriver:

  David Larsson är vass. Han har mycket att berätta. Ge honom en egen teveshow!

 2. James skriver:

  othons@fumbling.unblushing” rel=”nofollow”>.…

  сэнкс за инфу….

 3. Patrick skriver:

  aeronautical@dyspeptic.protects” rel=”nofollow”>.…

  thanks!!…

 4. isaac skriver:

  traditionnel@furnishes.literally” rel=”nofollow”>.…

  спс….