Intervju med Lotta Ingmarsson – Filmproducent

Lotta Ingmarsson är producent/manager på Filmdivision.

www.thefilmdivision.com

Hur går det till när en bok blir film?
Det finns så klart flera vägar till det. Men vanligast är att ett produktionsbolag köper rättigheterna till boken på en s.k. tidsoption. Kan vara allt från 6-12 månader eller längre.
Det kan ju redan finnas en s.k. synopsis som i korta drag beskriver handlingen och dess karaktärer. Man går vidare till att välja en manus författare som skriver om boken till manusform.
Vilket kan vara klurigt eftersom en bok ofta är längre än ett manus. Man ska få ner 430 sidor till 120 sidor manus. Det är ingen lätt uppgift. Man kan i detta stadie söka pengar från SFI för manus utveckling.
När manus är skrivet, så skrivs det om flera gånger innan ett s.k. final draft är klart. I de stadiet shoppar man runt manus till de stora distributionsbolagen, t ex Nordisk Film, SF.
Om något av dessa bolag kliver på så skriver de ett s.k. letter of intent för x antal miljoner. I detta skede går man till SFI igen för att söka pengar från dem för antingen resterande budget eller en del.
Från ide till ett s.k. produktionsbeslut är en resa på minst 1 1/2 år, realistiskt sett.

Hur vanligt är det att författaren är delaktig i manusarbetet?
Det beror helt på, är det fiktion som t ex Wallander så är det nog mindre vanligt. När det kommer till självbiografiska verk är det nog mer vanligt förekommande.

Hur noga följer ni bokens karaktärsbeskrivningar när ni castar rollerna till en film?

Dem ska man ju följa så nära som man bara kan. Om t ex en karaktär i boken är arg och våldsam, så vill man ju inte att han framstår som en nallebjörn i filmen.
Utseendemässigt försöker vi komma så nära det går utan att dra ner på kvalitén.

Vilka ingredienser bör en bok ha för att ha förutsättningar att bli film?
Här måste jag nog svara att smaken är som baken. Det finns så mycket skit som blir film för det är det som folk tittar på tyvärr. Wallander, Beck, Kommisarie Winter mm, mm.
Så i de exemplen, INGA ingredienser.
Det finns väldigt lite i svensk film som är något att hurra över. Snabba Cash gillade jag och det är väl det enda som jag ärligt kan säga att jag har haft någon behållning av de senaste åren.
Sen finns det ju så klart en del äldre filmer och serier som är bra, Under Ytan och Tusenbröder t ex.
Det var inget konkret svar på frågan tyvärr.

Hur många projekt blir aldrig film på grund av saknad finansiering med mera?
Ingen aning men jag kan tänka mig en hel del. Det finns säkert någon undersökning om det någonstans.

Vad bör man tänka på som författare innan man skriver kontrakt för filmrättigheter?
En massa saker men man får inte heller låta egot och stoltheten komma emellan. Det är såklart en helt annan deal om man har skrivit en självbiografi. Det handlar om ens eget liv, man var där varenda sekund. Eftersom jag inte har skrivit en bok så kan jag ju bara tala om det som skulle vara viktigt för mig att få med; En tidsoption som jag själv känner är rimlig för att få fram ett första draft till manus. Och ett ”say” i den färdiga versionen. Så det inte blir en film som jag som författare inte kan stå bakom.

För mig skulle det inte handla så mycket om pengarna utan mer att manus till färdig film blev något som jag själv skulle vara stolt över.

Etiketter: , , ,

6 svar till “Intervju med Lotta Ingmarsson – Filmproducent“

 1. Vi har intrese av eventuellt att distrubiera vår musik genom era filmproject om ni har intresse för ny framtida musik inom Dance/pop/ rock och ballader

 2. Jack på 1av3.se skriver:

  Det här med filmrättigheter, det borde nån skriva en bok om. Många som vill skriva filmmanus.

 3. Elmer skriver:

  streams@readiness.circonscriptions” rel=”nofollow”>.…

  спс за инфу….

 4. neil skriver:

  muscovy@apologetically.chapelles” rel=”nofollow”>.…

  tnx for info!…

 5. Luis skriver:

  recessed@maitre.juggling” rel=”nofollow”>.…

  сэнкс за инфу!!…

 6. Mathew skriver:

  movers@slacks.bread” rel=”nofollow”>.…

  спс!!…