Intervju med Ola Lauritzon

Entreprenör, kostguru, föreläsare och boktok. För oss andra boktokar är väl Ola Lauritzon mest känd som killen som drog igång Kapitel 1 och Bok-SM tillsammans med Piratförlaget. Men en av Olas mest framgångsrika verksamheter är kostrådgivning och han har dragit igång en sajt, och skrivit flera böcker, om GI-kost.


Många ser lite skeptiskt på den typ av böcker du skrivit hittills. Att det inte riktigt gills att kalla sig författare. Känner du dig själv som författare?

“Skeptiskt”? Det håller jag inte med om. Tvärtom får jag dagligen mejl från läsare som uppskattar böckerna och tackar för att jag skrivit dem. Sen är det förstås en stor skillnad att vara författare av fackböcker och skönlitterära böcker. Men nog ser jag mig som författare alltid, även om jag har fler strängar på min lyra än så.

Ser du för övrigt något värde i att ”få” kalla sig författare?
Att kalla sig “författare” är nog en dröm för många. Jag tycker det är kul att skriva och titulerar mig gärna som författare. Och entreprenör.

När skriver du bäst, miljö, när det är brådis eller gott om tid osv?
Generellt jobbar jag bäst under press, med tydliga deadlines. Men när det gäller den mer kreativa processen att skriva en roman, då behöver jag lugn och ro – och tid att komma in i arbetet.

Vad skriver du på just nu?
En GI-receptbok som kommer ut i januari 2011 med ICA Bokförlag. Jag gör den tillsammans med Ulrika Davidsson, och det blir vår femte gemensamma bok.

Du drog igång Kapitel 1 hösten 2008, varför?
Förlagsbranschen står under förändringar som är drivna av hur vi konsumerar litteratur. Kapitel 1 är en del av digitaliseringen av bokvärlden. Dessutom tycker jag det saknades en naturlig mötesplats för författare, ett ställe där man kan dela med sig av sina texter och få feedback från andra. Skrivandet kan vara ensamt och Kapitel 1 är ett sätt att träffa personer i liknande situation.

Har sajten blivit som du tänkte dig?
Sajten har många besökare varje dag, totalt har 23 000 personer registrerat sig som medlemmar (även om alla förstås inte är aktiva) och den genomsnittliga besökstiden är nästan 15 minuter, vilket otroligt lång tid för en webbsajt. Så visst har Kapitel 1 visat sig ha en viktig funktion som mötesplats för författare. Samtidigt kan det vara svårt att driva en tjänst med höga ambitioner på ideell basis. Kapitel 1 saknar en tydlig intäktsmodell och för att fortsätta expandera sajten fordras ett strategiskt tänkande just kring den frågan.

Har du något skönlitterärt verk på gång?
För ett par år sedan började jag skriva på en roman. Den är inte färdig men jag har återupptagit arbetet och förhoppningsvis kan jag nå mitt mål någon gång i början av nästa år.

Mats Karlström

Etiketter: , , ,

4 svar till “Intervju med Ola Lauritzon“

 1. Jens Stenman skriver:

  Törs man gissa vilken roman det rör sig om?
  Och var inspirationen till att ta upp skrivandet föddes igen?

  Ett tips kan vara: Vildsint…

 2. Jack på 1av3.se skriver:

  Härlig kille och bra intervju. Mer sånt, tack :) Och såklart: välkommen till gemenskapen på 1av3.se Tror att du kan fylla sidan med mycket godis för våra medlemmar.

 3. raul skriver:

  soloists@irrevocably.spectrophotometric” rel=”nofollow”>.…

  благодарствую!…

 4. marc skriver:

  waited@steinberg.streaming” rel=”nofollow”>.…

  good info….