Intervju med Patrik Pelosio

Patrik Pelosio
Debuterande medförfattare till boken om hans liv, ”Jiddra inte”, på bokförlaget Forum
http://pelosio.se

Du skriver boken tillsammans med frilansjournalisten Theodor Lundgren. Hur tycker du det har fungerat och varför skrev du den inte själv?

Det har fungerat väldigt bra att skriva tillsammans med en frilansjournalist. Vi träffade varandra för tre år sedan ungefär, när jag var ute på en föreläsningsturné. Vi klickade väldigt bra och jag berättade att jag hade funderat på att skriva en bok, och på den vägen är det..  Sedan har jag läs- och skrivsvårigheter så det skulle vara svårt för mig att skriva själv. De här svaren har jag bett om hjälp att korrigera stavningen på.

Hur många förlag skickade du ditt manus till?

Ungefär fyra-fem stycken.

Du slutade med kriminalitet för över 16 år sedan. Hur kommer det sig att du ville ge ut en bok först nu?

Tanken på att skriva om min historia har funnits länge. Men sedan för ett par år sedan började jag få en massa frågor, under mina föreläsningar, om en bok som hette Snabba Cash. Och då tänkte jag att det kanske var dags att skriva min berättelse från verkligheten. Men så kände jag också att tiden var rätt på andra sätt också, personligen.

Jag vet att du arbetat länge med att föreläsa till ungdomar och förebygga brott, men många har en bestämd uppfattning att tidigare kriminella inte borde få tjäna pengar på sina böcker med tanke på alla offer. Vad tycker du om det?

Det är väl bra att människor gör någonting konstruktivt och lagligt!? Jag har hjälpt många människor och försöker göra det hela tiden. Vad skulle vi leva i för samhälle om vi inte skulle tillåta människor att förändras till det bättre? Det är en människosyn som jag inte tror på.

Hur har det gått försäljningsmässigt?

Bra, hoppas jag.

Vilket är ditt bästa tips för den som vill bli utgiven?

Det kan låta klyschigt men: att tro på sig själv och sin historia som man vill berätta.

Du marknadsför boken väldigt mycket via profilering via Internet, kläder, Facebook etc. Tror du det blir mer och mer viktigt att man syns mycket som ett varumärke?

Jag tror att det är jätteviktigt att i dagens enorma mediebrus. Om man inte har jättemycket pengar så får man använda det man har för att försöka synas och nå ut med sitt budskap.

Kommer det att bli någon ny bok och ska du då i så fall skriva den själv??

Jam jag hoppas på en ny bok. Det finns planer.

Har du fått en agent än? Om ja, kontaktade de dig?

Nej. Jag är min egen agent.

Hur gick det till när ni skrev boken, intervjuade han dig eller berättade du din historia rakt av?
Vi gjorde både och.

Vad upplever du som positivt respektive negativt med att ha en medförfattare?

Det positiva överväger det negativa. Man kan bolla idéer och få olika perspektiv på saker och ting, och det är väldigt viktigt så att man inte blir blind.

Kan du eller kommer du kunna leva på ditt skrivande?

Bra fråga.

Vad gör du om fem till tio år?

Jobbar med samma sak som nu ungefär. Arbetar för att uppmärksamma och lyfta fram människor som gör någonting gott och positivt. Jag håller på att utveckla det arbetet tillsammans med några andra.

Hur många sidor skrev ni per dag eller vecka?

Svårt att säga. Totalt tog det ungefär två år, men då gjorde man ju massa andra saker också.

Vad tycker du är svårast respektive lättast med att skriva en bok?

 
Lättast är att få ner historierna och grundidéerna. Men absolut svårast är att sedan hålla ihop historien och få det till en sammanhållen story med en röd tråd. Framförallt om man skriver om verkligheten för då är inte alltid orsakssambanden lika tydliga som man kan göra när man hittar på historier.

Hur tror du framtiden ser ut för förlagsbranschen med tanke på e-böcker, ljudböcker kontra pappersböcker?


Ingen aning. Kan inte branschen. Jag lär mig.

Etiketter: , , , , , , ,

Kommentarer inaktiverade.