LEKTÖR

Innan manuset skickas till förlag

Lektörsläsning

En förutsättning för att bli utgiven av ett förlag är att ditt manus håller tillräckligt hög kvalitet för att gå vidare till en redaktör. Skrivsidan.com hjälper dig att slipa ditt manus och vi ger dig konstruktiv kritik på dina styrkor och dina svagheter.

De första sju sidorna, några i mitten och några i slutet av ditt manus är det en lektör på ett förlag oftast läser för att göra en bedömning. Majoriteten av alla manus som skickas in till förlagen refuseras på grund av att författaren missat väsentliga detaljer, tekniker, korrekturfel med mera. Vi uppmärksammar dig på vad du bör ändra för att öka dina chanser väsentligt. Och vi läser HELA manuset.

Lektörsutlåtande

En lektör på ett förlag läser större delen av ditt manus. Om din bok går vidare hålls ett möte där de diskuterar ditt manus och om det håller för utgivning. Det gäller alltså att ha ett så komplett manus som möjligt.

Vi bedömer hela ditt manus med kommentarer på varje sida i den första delen och sporadiskt i resten. Dessutom får du ett utlåtande på 4-7 sidor. Vi påpekar sådant som oklart språk, longörer och schabloner i beskrivningen, miljöbeskrivningar, tidshopp, trovärdighet, flyt i texten, svagheter i personteckning, sätter frågetecken för oklarheter och utropstecken för bra partier. Vi ger kort sagt konkreta tips för det fortsatta arbetet och en övergripande bild av din bok. Du får även en bedömning av chansen till utgivning.

Vi tar endast emot manus per e-post och utför tjänsten inom 1-2 veckor. Max 300 A4-sidor av samma bok. Därefter tillkommer 500 kronor per hundra sidor

Pris: 3495 kronor

Innan du betalar vill vi att du skickar ditt manus till info@skrivsidan.com för godkännande.

Krav

Ditt manus ska vara i Word och texten 12pt Times New Roman, 1,5 radavstånd med sidnumreringar.

Vi förbehåller oss rätten att tacka nej till manus.

REDAKTÖR

Innan boken ges ut

Redaktörsgranskning

När en förlagslektör har läst ditt manus, gillat det och du har blivit antagen för utgivning skickas manuset till en redaktör. En redaktör läser hela manuset och ger sedan löpande kommentarer och förslag på ändringar, strykningar, rättningar och tillägg för att lyfta det ytterligare ett snäpp. Redaktören tar ett helhetsgrepp och kommenterar allt från kommatecken som behöver flyttas till karaktärer som behöver fördjupas eller dramaturgiska förbättringar som behövs. I ett genomsnittligt debutmanus är det mellan 3000 och 5000 kommentarer och förslag under första rundan.

  • Ingår tre vändor
  • Kommentarer i manus
  • Telefonkontakt ingår
  • Korrektur ingår
  • Anpassad efter din tid
  • Och mycket mer

Pris: 11 999 kr

Redaktör:

Caroline Grimwalker arbetar åt etablerade förlag och författare men även aspirerande debutanter. Hon har redigerat över femtio utgivna titlar.

"Caroline är en rutinerad och mycket kunnig redaktör som gett mig värdefull feedback på ett av mina manus. Det jag uppskattade mest var att hon levererade sina synpunkter utan krusiduller, och att hon handfast pekade ut bristerna. Att hon sedan dessutom pekade ut ett par alternativa vägar med texten gjorde inte saken sämre. Jag kan rekommendera Caroline till dig som vill utveckla ditt skrivande. Och ta ihjäl några darlings."


Thomas Eriksson

Författare

"Att lämna över ett manus till någon annan är alltid lite läskigt. Det är ju trots allt något man lagt ner sin själ i och oändligt många timmar. Men jag känner mig helt trygg med Caroline. Hon är snabb, proffsig och noggrann. Och så ger hon konstruktiv kritik och håller fast vid det även om man/jag knorrar. Hon har förstås alltid rätt, inser jag, även om det gör ont. "

Varg Gyllander

Författare